Teknoloji

OpenAI, metinden video üreten Sora’yı tanıttı

OpenAI, kısa bir metin açıklamasını alıp bir dakikaya kadar uzunlukta ayrıntılı, yüksek çözünürlüklü bir film klibine dönüştürebilen Sora adlı çarpıcı yeni bir üretken video modeli geliştirdiğini duyurdu. Sora, metin talimatlarından gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabilen bir yapay zeka modeli olarak tanıtıldı.

OpenAI, Sora’yı henüz halka açmadığını çünkü sistemin tehlikelerini anlamak için hala üzerine çalıştıklarını belirtti. OpenAI bunun yerine “kırmızı takım” oluşturacak, küçük bir grup akademisyen ve diğer dış araştırmacılarla paylaşacak. Sistem, anında metin, görüntü ve ses oluşturabilen üretken yapay zekanın bir örneği olarak tasarlandı. Diğer üretici yapay zeka teknolojileri gibi OpenAI’nin sistemi de dijital verileri analiz ederek öğreniyor.

NYTimes’ın haberine göre OpenAI’de Sora ürününü geliştiren Tim Brooks, “Buradaki amaç, insanların bu teknolojinin yeteneklerini görebilmesi ve geri bildirim alabilmemiz için ufukta ne olduğuna dair bir önizleme sunmaktır” dedi.

OpenAI’nin bugün X üzerinden yaptığı duyuruda metinden video üretimiyle olanın sınırlarını zorladı. Sora ürününü geliştiren Tim Brooks, “Videoyu anlayabilen ve dünyamızın tüm bu çok karmaşık etkileşimlerini anlayabilen modeller oluşturmanın gelecekteki tüm yapay zeka sistemleri için önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz” dedi.

MIT Technology Review haberine göre, OpenAI’nin Sora’sından alınan örnek videolar yüksek çözünürlüklü ve ayrıntılarla dolu. OpenAI ayrıca bir dakikaya kadar uzunlukta videolar üretebildiğini de söylüyor. Tokyo’daki bir sokak sahnesinin videosu, Sora’nın nesnelerin 3D’de nasıl bir araya geldiğini öğrendiğini gösteriyor: Kamera, bir dizi dükkanın önünden geçen bir çifti takip etmek için sahneye giriyor.

ChatGPT sohbet robotunun ve hareketsiz görüntü oluşturucu DALL-E’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, Runway gibi start-up’lar ve Google ile Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta gibi teknoloji devleri de dahil olmak üzere bu tür bir anlık video oluşturucuyu geliştirmek için yarışan birçok şirket arasında yer alıyor. Bu teknoloji, deneyimli film yapımcılarının çalışmalarını hızlandırırken, daha az deneyimli dijital sanatçıların yerini tamamen alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.