Teknolojiyi ve otomasyonu sağlık alanında uygulayabilmek ve sağlık sektöründe çalışan insanların hayatlarını kolaylaştırma amacıyla kurulan yerli şirket Medicasimple teknoloji-turkiye’ye konuştu. Medicasimple kurucuları arasında yer alan Görkem Gündüz, şirketin kısa, uzun vade hedefleri başta olmak üzere birçok konuda açıklamalarda bulundu. Medicasimple, teknoloji firmalarının yereldeki başarısını global pazarlarda da sürdürmesini sağlamak amacıyla İTÜ ARI Teknokent tarafından NBT Digital partnerliği ile yürütülen Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı kapsamında, 14 Türk teknoloji firması İngiltere pazarına açılacak firma arasında yer almıştı.
Medicasimple ne zaman ve hangi amaç ile kuruldu?
Sağlık alanında dijitalleşmeyi savunan bir ekip olarak çıktığımız yolda 2020 yılının sonlarına doğru Medicasimple fikir olarak somutlaştı ve 2021 yılının nisan ayında ise resmi olarak kuruluş gerçekleşti. Ana amaçlarımız arasında, insan hayatına önemli derecede etki eden güncel teknolojiyi ve otomasyonu sağlık alanında uygulayabilmek ve sağlık sektöründe çalışan insanların hayatlarını kolaylaştırmak.
Kuruluş süreçleriniz nasıl oluştu? Süreçler nasıl gelişti?
Ortağım Altuğ Güzeloğlu ve ben Görkem Gündüz Boğaziçi Üniversite’sinin hazırlık sınıfında tanıştık. Üniversitenin ilk yıllarından itibaren bir teknoloji girişiminde çalışmaya başladık, üniversite ve iş hayatına aynı anda adım attık diyebilirim. Gerek bulunduğumuz iş ortamında gerekse Boğaziçi’nde soluduğumuz hava mezun olmamıza iki yıl kala kendi işimizi kurmamıza vesile oldu. Ortağım Altuğ Güzeloğlu ile ilk olarak sağlık alanında dijital pazarlama üzerinde yoğunlaştık ve ilk şirketimizi bu alanda kurduk.
Klinikler ve paydaşları ile olan iletişimimizde klinik yönetimi ve otomasyonundaki eksiklikler gözümüze çarptı. Bu alanda fark yaratabileceğimizi öngördük. Kurduğumuz hayali tüm dünyaya ulaştırabilecek altyapıyı hazırlamak için gerekli çalışmalara hızlı bir şekilde bize güvenen iş ortaklarımız ve partnerlerimizin desteği ile başladık. Ortağım Altuğ Güzeloğlu ile iki kişi olarak çıktığımız bu yolda şu anda yaş ortalaması 26 olan 15 kişilik genç bir ekiple devam ediyoruz.
Yurtiçi hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
Kuruluşundan bugüne 2 yıl, satış faaliyet başlangıcından ise 1 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen 400’den fazla kliniğe ve binlerce kullanıcıya her gün klinik işleyiş pratiklerinde yardımcı oluyoruz. Bu sayı günden güne hızla artıyor.
İlk gün söylediğimiz bir mottomuz vardı. “Türk hekimlerinin katkılarıyla dünyada klinik yönetimini kolaylaştırmak için geliştirildi.” Bu mottoyla çıktığımız yolda ilk olarak Türkiye’deki sağlık paydaşlarının hayatlarını kolaylaştırmaktı hedefimiz, gün geçtikçe bunu başardığımızı onlardan duymak bizi daha fazlasını yapmaya motive etti. Bugün geldiğimiz noktada ise yüksek olmayan bir pazarlama bütçesi ve memnun iş ortaklarımızın referansları sayesinde büyük bir kitleye ulaştık. Bu kitlenin bize sağladığı geri dönüşler ile Medicasimple’ı geliştirmeye devam ediyoruz.
Kısaca toparlamak gerekirse küçük ve orta büyüklükteki her sağlık kuruluşunda çalışan paydaşların hayatlarını kolaylaştırmak, hasta ile olan iletişimlerini kuvvetlendirmek ve hayatlarına dokunmak olarak söyleyebilirim.
Yurtdışı hedefleriniz nelerdir?
Ülkemiz sağlık alanında gerek hekim yönünden gerekse kurumlar tarafından önemli işler başardı ve bu durum gün geçtikte iyiye giderek devam ediyor. Buna istinaden sağlık alanında Türkiye’nin yurtdışında bir marka olduğunu rahat bir şekilde ifade edebiliriz. Bu noktada bizim bulunduğumuz konum ise Türk mühendisler ve hekimlerin güçlerini birleştirerek ortaya çıkardığı bir ürünün yurtdışında çeşitli pazarlarda yayılmasını sağlamak diyebilirim.
Ürünümüz için yaptığımız araştırmalarda birçok pazarda faaliyetlerimize hızlı bir şekilde başlayabileceğimizi öngörüyoruz. Daha önce çok tecrübeli olmadığımız bu konuda yardımımıza Innogate ekibi koştu. Onlarla birlikte kısa ve yoğun bir programın başlangıç aşamasındayız, umarım kısa süre içerisinde yurtdışı faaliyetlerimize İngiltere ile başlayıp diğer ülkelerde de geliştirdiğimiz teknolojinin kullanılmasını sağlamaya çalışacağız.
Şirketinizin Türkiye’ye nasıl bir teknolojik katkısı oldu?
Şu an için çok büyük bir katkı sağlayamadık. Geliştirdiğimiz ürünün bir sağlık kuruluşunun çekirdeği olduğunu varsayarsak ilk etapta ana fonksiyonları geliştirmemiz gerekti. Bu fonksiyonların yanında kağıt kullanımını azaltarak günlük işleyişleri dijitale taşıdık. Ek olarak kullanıcılarımızın manuel veya bilgisayar üzerinden yapmaya alışık oldukları rutinlerini mobil uygulama ile de yapabilmelerini sağladık.
Yakın gelecekte ise bu noktada önemli katkılar yapacağımızı düşünüyoruz. Şu günlerde adını sıkça duyduğumuz yapay zeka desteği sağlık alanında da birçok sorunun çözümünde katkı sunuyor. Yine aynı şekilde uzaktan sağlık hizmetleri de sağlığa değer katan konulardan biri. Medicasimple olarak yakın zamanda bu konularda da çözümler sunacağımızı ifade etmek isterim.