Teknoloji Web3

ABD ChatGPT’yi Federal Ticaret Yasasını İhlal Etmekle Suçladı

Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi, ABD Federal Ticaret Komisyonu’na resmi bir şikayette bulunarak, ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’yi FTC Yasası’nın aldatıcı ve haksız uygulamaları hedef alan beşinci bölümünü ihlal etmekle suçladı.

Merkezin kurucusu ve başkanı Marc Rotenberg yaptığı açıklamada, “FTC’nin haksız ve aldatıcı ticari uygulamaları araştırmak ve yasaklamak gibi açık bir sorumluluğu var” dedi. “FTC’nin OpenAI ve GPT-4’e yakından bakması gerektiğine inanıyoruz.”

Decrypto’nun haberine göre, FTC geçen ay yasayı OpenAI gibi yapay zeka programlarının geliştiricilerine yönelik bir dil içerecek şekilde güncelledi. Ajans, geliştiricilere yeteneklerini abartmaktan, aldatıcı performans iddialarında bulunmaktan veya yeterli kanıt olmadan yapay zeka olmayan ürünlere göre üstünlük vaat etmekten kaçınmalarını tavsiye etti.

Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi, 2020 yılında eski Massachusetts valisi ve Demokrat ABD başkan adayı tarafından kurulan Michael Dukakis Liderlik ve İnovasyon Enstitüsü altında kuruldu ve şu anda Washington DC merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş.

FTC ayrıca geliştiricileri piyasaya sürmeden önce potansiyel riskleri ve etkileri araştırmaları konusunda uyardı.

Ajans, “YZ ürününüzü piyasaya sürmeden önce makul ölçüde öngörülebilir riskleri ve etkilerini bilmeniz gerekir” diye yazdı. “Bir şeyler ters giderse – belki başarısız olur ya da taraflı sonuçlar verirse – sadece teknolojinin üçüncü taraf geliştiricisini suçlayamazsınız. Ve bu teknoloji anlayamadığınız ya da nasıl test edeceğinizi bilmediğiniz bir ‘kara kutu’ olduğu için sorumlu olmadığınızı söyleyemezsiniz.”

2017’den bu yana FTC, yapay zeka ve blok zinciri gibi gelişmekte olan teknolojilerin etik olmayan kullanımları konusunda alarm veriyor.

ChatGPT’nin en son yinelemesi olan GPT-4’ün neredeyse bir gecede popüler olması, birçok kişinin OpenAI’nin sektördeki hızlı hakimiyetini sorgulamasına neden oldu. Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi, FTC’den şirketin FTC’nin kurallarına uyup uymadığını belirlemek için OpenAI’yi araştırmasını istiyor.

Merkezin FTC’ye yaptığı başvuru, aralarında Telsa ve Twitter CEO’su Elon Musk’ın da bulunduğu birçok yüksek profilli teknoloji sektörü üyesinin OpenAI’nin GPT-4 platformu gibi yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesini talep eden açık bir mektubu imzalamasından birkaç gün sonra geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.