Teknoloji

Yapay zeka ile binlerce yeni malzeme ortaya çıktı

Google DeepMind, 2 milyondan fazla yeni malzemenin yapısını tahmin etmek için yapay zeka (AI) kullandı ve bu buluşun yakında gerçek dünya teknolojilerini geliştirmek için kullanılabileceğini söyledi. Alphabet’in (GOOGL.O) sahibi olduğu yapay zeka firması, Çarşamba günü Nature bilim dergisinde yayınlanan bir araştırma makalesinde, varsayımsal malzeme tasarımlarının yaklaşık 400.000’inin yakında laboratuvar koşullarında üretilebileceğini söyledi. Araştırma için potansiyel uygulamalar arasında daha iyi performans gösteren pillerin, güneş panellerinin ve bilgisayar çiplerinin üretimi yer alıyor.

Yeni malzemelerin keşfi ve sentezi maliyetli ve zaman alıcı bir süreç olabilir. Örneğin, bugün telefon ve dizüstü bilgisayarlardan elektrikli araçlara kadar her şeye güç sağlamak için kullanılan lityum iyon pillerin ticari olarak kullanılabilir hale gelmesi yaklaşık yirmi yıllık bir araştırma sürecini gerektirmiştir.

DeepMind’da araştırmacı bilim insanı olan Ekin Doğuş Çubuk, “Deney, otonom sentez ve makine öğrenimi modellerindeki büyük gelişmelerin bu 10 ila 20 yıllık zaman çizelgesini önemli ölçüde kısaltarak çok daha yönetilebilir bir hale getireceğini umuyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.