Teknoloji

Microsoft, bir kuantum süperbilgisayarını 10 yıl içinde inşa edecek

Microsoft, kendi araştırmacılarının birkaç yıldır üzerinde çalıştığı kendi kuantum süperbilgisayarını inşa etmek için yol haritasını duyurdu.

Microsoft’un ileri kuantum geliştirme başkan yardımcısı Krysta Svore, şirketin qubitleri kullanarak bir milyon güvenilir kuantum işlemi gerçekleştirebilen bir kuantum süperbilgisayarını inşa etmek için 10 yıldan daha az bir süreye ihtiyaç duyduğuna inandığını söyledi. Svore, “Yol haritamızı ve kuantum süperbilgisayara ulaşma süresini on yıllar değil yıllar olarak düşünüyoruz” dedi.

Geçen yıl, Microsoft, ekibinin ilk kez Majorana tabanlı qubitler oluşturma yeteneğini vurguladığında büyük bir ilerleme duyurmuştu. Microsoft, bu teknolojiye erken yatırım yaptı ve şimdi, bu kilometre taşını ilk duyurduktan bir yıl sonra, ekip, kuantum süperbilgisayarına giden yolda bu ilk aşamayı gerçekten başardığını kanıtlayan bir makale (Amerikan Fizik Topluluğu’nun Physical Review B dergisinde) yayınlandı. Bu noktaya gelmek için Microsoft, geçen yıl bu çalışmayı ilk duyurduğunda daha fazla cihaz ve daha fazla veri sunmuştu.

Svore, bu aşamaya ulaşmak için saniyede bir milyon güvenilir kuantum işlemi gerçekleştirebilen bir kuantum bilgisayarı ve bir trilyon işleme düşen bir hata oranı gerektiğini savundu ve şöyle konuştu: “Bugün gerçekten temel uygulama seviyesindeyiz. Gürültülü orta ölçekli kuantum makinelerimiz var. Bunlar fiziksel qubitler etrafında inşa edilmişler ve henüz bir şeylerin pratik ve faydalı olduğu kadar güvenilir olacak seviyede değiller. Fiziksel qubitlerle çalışmak yetmez, bu fiziksel qubitleri bir hata düzeltme koduna yerleştirmemiz ve bir mantıksal qubit olarak kullanmamız gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.