Teknoloji

Savaş suçu kanıtları teknoloji şirketleri tarafından siliniyor

BBC, potansiyel insan hakları ihlallerine ilişkin kanıtların teknoloji şirketleri tarafından silindikten sonra kaybolabileceğini ortaya çıkardı.

Teknoloji şirketleri genellikle yapay zeka kullanarak grafik videoları kaldırıyor ve kovuşturmalara yardımcı olabilecek görüntüler arşivlenmeden silinebildiğini ortaya koydu. Meta’nın Gözetim Kurulu’nda yer alan Alan Rusbridger, sektörün moderasyon konusunda “aşırı ihtiyatlı” davrandığını belirtti.

Platformlar, kamu yararına olduğunda grafik materyaller için muafiyetleri olduğunu söyledi ancak BBC’nin haberine göre Ukrayna’da sivillere yönelik saldırıları belgeleyen görüntüleri, hızla silindi.

Yapay zeka (AI) zararlı ve yasadışı içerikleri büyük ölçekte kaldırabilir. Ancak konu savaşlardan şiddet içeren görüntülerin denetlenmesine geldiğinde, makineler insan hakları ihlallerini tespit edecek nüanstan yoksun olduğu ifade edildi.

Eski bir seyahat gazetecisi olan Ihor Zakharenko Ukrayna’da gördüğü cesetleri ve yanmış arabaları filme aldı. Dünyanın neler olduğunu görmesi ve Kremlin’in anlatısına karşı koymak için videoları internette yayınlamak istedi. Ancak videoları Facebook ve Instagram’a yüklediğinde hızla yayından kaldırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.