Teknoloji Türkiye Blog Teknoloji Elon Musk, Neuralink’in insan beynine çip yerleştirildiğini açıkladı
Teknoloji

Elon Musk, Neuralink’in insan beynine çip yerleştirildiğini açıkladı

Teknoloji milyarderi Elon Musk, Neuralink şirketinin kablosuz beyin çiplerinden birini bir insana başarıyla yerleştirdiğini açıkladı. Musk, X’te yaptığı bir paylaşımda, işlemden sonra “umut verici” beyin aktivitesi tespit edildiğini ve hastanın “iyi bir şekilde iyileştiğini” söyledi.

Neuralink, karmaşık nörolojik durumların üstesinden gelmeye yardımcı olmak için insan beyinlerini bilgisayarlara bağlama,yı amaçlıyor. BBC’nin haberine göre bir kaç rakip şirket halihazırda benzer cihazları implante etmiş durumda. Bunlar arasında, felçli bir adamın sadece düşünerek yürümesini sağlayan İsviçre’deki École Polytechnique Fédérale in Lausanne (EPFL) de yer alıyor.

Bu, adamın beynine ve omurgasına, düşüncelerini bacaklarına ve ayaklarına kablosuz olarak ileten elektronik implantlar yerleştirilerek başarıldı. Ayrıntılar Mayıs 2023’te hakemli Nature dergisinde yayınlandı. Bay Musk’ın iddialarına ilişkin bağımsız bir doğrulama yapılmadı.

Musk’ın şirketine Mayıs 2023’te FDA tarafından çipi insanlar üzerinde test etme izni verilmişti. Neuralink’e göre bu izin, beynin “hareket niyetini” kontrol eden bir bölümüne insan saçından daha ince 64 esnek ipliği cerrahi olarak yerleştirmek için bir robotun kullanıldığı altı yıllık çalışmanın başlamasına yeşil ışık yaktı. Şirket bu ipliklerin, kablosuz olarak şarj edilebilen bir bataryayla çalışan deneysel implantının beyin sinyallerini kaydedip kablosuz olarak kişinin nasıl hareket etmek istediğini çözen bir uygulamaya iletmesini sağladığını söylüyor.

İLK ÜRÜNÜN ADI “TELEPATİ”

X’teki bir başka paylaşımında Musk, Neuralink’in ilk ürününün Telepati olarak adlandırılacağını söyledi. Telepati’nin “telefonunuzu veya bilgisayarınız aracılığıyla neredeyse tüm cihazları sadece düşünerek kontrol etmenizi sağlayacak. İlk kullanıcılar uzuvlarını kullanamayan kişiler olacak” dedi.

Motor nöron hastalığı olan merhum İngiliz bilim adamına atıfta bulunarak şunları ekledi: “Stephen Hawking’in bir hızlı daktilocudan ya da müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Hedefimiz bu.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version