Teknoloji Türkiye Blog Web3 Binance nedir?
Web3

Binance nedir?

Kripto para dünyası her geçen gün daha da büyüyor ve çeşitleniyor. Biz de kripto para borsalarını tanıtarak yatırımcılar ve meraklılar için önemli bilgileri paylaşacağımız bir haber serisi başlatıyoruz.

İlk durağımız, dünya çapında en çok bilinen ve kullanılan kripto para borsalarından biri olan Binance.

Binance Nedir?

Binance, günlük işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsasıdır. Kullanıcıların çeşitli kripto paraları alıp satmalarına, ticaret yapmalarına ve stake etmelerine olanak tanır.

2017 yılında Changpeng Zhao (CZ) tarafından kurulan Binance ve kurucusu, kripto para piyasasının ve kültürünün gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. CZ’nin daha sonra suçlu bulunup Binance CEO’luğundan istifa etmesine rağmen, şirket kripto dünyasının merkezinde yer almaya devam etmektedir.

Binance hangi hizmetleri sunuyor?

Binance, kullanıcılara geniş bir yelpazede kripto para ticareti ve stake hizmetleri sunuyor. Borsa, doğrudan kripto para ticareti yapma imkanı veren spot ticaret piyasaları ile birlikte marj, vadeli işlemler ve opsiyon ticareti seçenekleri de sağlıyor.

Diğer finansal ürünler arasında Binance Earn bulunuyor. Burada kullanıcılar tasarruf, stake etme ve diğer getiri sağlayan ürünlerle faiz kazanabilirler. Esnek ve sabit vadeli kripto tasarruf hesapları da mevcuttur. Binance ayrıca, banka transferleri veya kredi kartları gibi tipik fiat seçenekleriyle doğrudan kripto satın almayı sağlayan fiat on-ramp’ları sunuyor. Binance Launchpad platformu yeni token lansmanlarını ve İlk Borsa Tekliflerini (IEO’lar) destekliyor.

Binance Smart Chain (BSC), bir dizi merkezi olmayan finans (DeFi) hizmeti ve uygulamasını desteklerken, Binance DEX eşler arası ticareti kolaylaştırır. Binance NFT pazarı, kullanıcıların NFT oluşturmasına, satın almasına ve satmasına imkan tanıyor.

Ek hizmetler arasında blockchain ve kripto para konularında eğitim kaynakları sunan Binance Academy, blockchain girişimlerine yatırım ve destek sağlayan Binance Labs, blockchain’i hayırseverlik girişimlerinde kullanan Binance Charity ve dijital varlık borsalarını başlatmak için altyapı çözümleri sunan Binance Cloud bulunur.

Binance hesabı açmak için ne gereklidir?

  • En az 18 yaşında olmak (bu, yargı yetkisine göre değişebilir)
  • E-posta adresi veya cep telefonu numarası
  • Kimlik doğrulama veya Müşterini Tanı (KYC) süreci, ki bu kişisel bilgi, geçerli kimlik (pasaport, ehliyet veya devlet tarafından verilmiş kimlik) fotoğrafı ve bir selfie sağlamayı içerebilir. Bazı yargı yetkilerinde adres doğrulaması da gereklidir.

Ayrıca, kullanıcılar doğrudan Binance üzerinden fiat ile kripto satın almayı kolaylaştırmak için ödeme yöntemleri ekleyebilirler. Ek güvenlik için iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) da etkinleştirilebilir.

Binance ne tür ücretler alır?

Binance hesapları ücretsizdir ve kripto para yatırma veya depolama için ücret alınmaz. Fiat para yatırma ücretleri kullanılan yöntem ve para birimine bağlıdır. Bazı yöntemler ücretli olabilirken, diğerleri ücretsiz olabilir.

Kripto para çekme ücretleri, blockchain ağı durumuna ve çekilen kripto para türüne göre dinamik olarak ayarlanır.

Spot ve marj işlemleri için Binance, işlem başına %0.1’lik bir baz oranla başlar, ancak kullanıcıların BNB varlıklarına veya son 30 günlük işlem hacmine bağlı olarak artan indirimler sunar.

BNB ve Binance Smart Chain arasındaki fark nedir?

BNB ve Binance Smart Chain (BSC), Binance ekosisteminin ayrılmaz parçalarıdır, ancak farklı amaçlara hizmet ederler ve farklı işlevleri vardır.

BNB, başlangıçta Binance’in İlk Para Teklifi (ICO) sırasında Ethereum blockchain üzerinde bir ERC-20 token olarak 2017 yılında piyasaya sürüldü, ancak daha sonra Binance’in kendi blockchainine taşındı. BNB, Binance borsasında işlem ücretlerini ödemek için kullanılır. BNB kullanan kullanıcılar, işlem ücretlerinde indirim alabilirler. BNB tutmak ayrıca kullanıcıların Binance’in launchpad projeleri için özel token satışlarına erişimini sağlar.

BSC ise akıllı sözleşme tabanlı uygulamaları çalıştırmak için tasarlanmış bir blockchain ağıdır. Platform üzerinde merkezi olmayan uygulamalar ve dijital varlıklar oluşturma kapasitesi sağlar. BSC, merkezi olmayan finans ekosistemini, merkezi olmayan borsaları, getiri çiftçiliğini ve staking protokollerini destekler.

BSC, Binance Chain ile birlikte çalışır, bu sayede kullanıcılar iki blockchain arasında varlık transferi yapabilirler.

Binance yıllar içinde nasıl büyüdü?

Temmuz 2017’de CZ, yerel tokenı BNB için bir başlangıç para teklifi aracılığıyla 15 milyon dolar topladıktan sonra Binance’i kurdu. Eylül 2017’de Binance resmi olarak ticaret platformunu başlattı ve çeşitli kripto paralar ve düşük işlem ücretleri sayesinde hızla popülerlik kazandı.

Ocak 2018’de Binance, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası haline geldi ve bu pozisyonunu bugün de korumaktadır.

Özellikle Asya merkezli müşteri borsa hacmi açısından Binance’in payı dikkate değerdir.

Eylül 2019’a hızlı bir şekilde ilerleyen Binance, ABD düzenlemelerine uymak için Binance US’i başlatarak Amerikan pazarındaki varlığını genişletti. Nisan 2020’de Binance, en çok başvurulan kripto para veri sitelerinden biri olan CoinMarketCap’i satın aldı. Aynı yılın Eylül ayında, Binance, akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları etkinleştirmek için tasarlanmış bir blockchain ağı olan Binance Smart Chain’i başlattı.

Ocak 2021’de Binance, sadece bir ay içinde 1 trilyon dolarlık işlem hacmine ulaşarak büyük büyümesini ve piyasa etkisini gösterdi. Haziran 2021’de Binance, kullanıcıların NFT oluşturmasına, satın almasına ve satmasına olanak tanıyan bir NFT pazarını başlatarak büyüyen NFT pazarına adım attı.

Binance’in düzenleyici mücadeleleri Binance ve kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao’nun (CZ) yasal sorunları Mart 2021’de Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) Binance’i ABD müşterilerine doğru kayıtsız olarak kripto türevleri sunma olasılığını araştırmaya başladığı zaman başladı. Bu dönemde herhangi bir suçlama yapılmadı.

Mart 2023’e gelindiğinde, CFTC, federal yasaları ihlal ettiği ve ABD’de borsayı kaydetmediği gerekçesiyle kripto para borsasına resmi olarak dava açtı. Haziran 2023’te SEC, Binance ve CZ’ye karşı resmi suçlamalar yaptı. Bu suçlamalar arasında wash trading, müşteri fonlarının şirket fonlarıyla karıştırılması ve ABD müşterilerinin platformda ticaret yapmasına izin verilmesi gibi iddialar vardı.

Dönüm noktası, Adalet Bakanlığı’nın 14 Kasım 2023’te Binance ve CZ’ye karşı iddianame hazırlamasıyla geldi. Daha sonra CZ ve Binance’in yetkililerle bir suçlu anlaşmasına vardığı ortaya çıktı. Bu anlaşma, 4.3 milyar dolarlık devasa bir para cezasını ve CZ’nin Binance CEO’luğundan istifa etmesini içeriyordu. Richard Teng görevi devraldı.

Bu anlaşmalar, kripto para endüstrisi için önemli bir anı işaret etti ve CZ’nin alandaki en önemli ve görünür oyunculardan biri olarak dönemi sona erdi. CZ, daha sonra dört aylık bir hapis cezasına ve 50 milyon dolarlık bir para cezasına çarptırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version