Teknoloji Türkiye Blog Teknoloji WSJ yazdı: “Dünyada Çip Üretimi Yarışı”
Teknoloji

WSJ yazdı: “Dünyada Çip Üretimi Yarışı”

Wall Street Journal muhabirleri, küresel çip yatırımlarını haber yaptı. WSJ’nin haberine göre çip yarışında durum, on yılın sonunda iki katına çıkarak 1 trilyon dolara ulaşması beklenen bir sektörün liderliği.

Hükümetler, arabalardan elektronik cihazlara ve yapay zekaya kadar her şeyi çalıştıran çiplerin yerli üretimini artırma çabalarını hızlandırdığı aktarıldı. Dünya çapındaki şirketler bu çılgınlığın bir parçası olmak için yarıştığı ifade edildi. Çip endüstrisi danışmanlık firması International Business Strategies’in tahminlerine göre, küresel yarı iletken geliri on yılın sonunda 1 trilyon doları aşacağı vurgulandı.

Daha güçlü yerli üretim, süreçlerin bazı alanlarında güçlü, diğerlerinde ise zayıf olan belirli bölgelerdeki son derece uzmanlaşmış yarı iletken tedarik zincirini çeşitlendirebilir. Örneğin, ABD’li şirketler birçok çip tasarımı alanında liderken, Tayvan, Güney Kore ve Çin anakarasındaki şirketler üretim ve montaj aşamalarında baskın durumda.

Bu uzmanlaşma, tedarik zincirini doğal afetler, savaş, pandemi veya ticaret anlaşmazlığı gibi aksaklıklara karşı savunmasız hale getiriyor. Ulusal güvenlik, yerli tedarik zincirlerinin inşasının arkasındaki itici güçlerden biri; ABD’li yasa koyucular arasında Çin’e çipler, parçalar ve malzemeler konusunda bağımlılık endişe kaynağı.

Bu sorunla mücadele etmek için ABD hükümeti, 53 milyar dolarlık Chips Act’in bir parçası olarak çip üreticilerine fon sağladığı açıklandı. Geçen ay içinde yalnızca Güney Kore, çip endüstrisi için 19 milyar dolarlık bir destek paketi açıkladı ve Çin, ulusal yarı iletken fonunun üçüncü ve en büyük diliminde yaklaşık 48 milyar dolar topladı. Japonya ve Avrupa Birliği milyarlarca dolarlık hükümet desteği sundu.

Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics ve Micron Technology, Chips Act fonlarından yararlandı. Ancak çip çılgınlığı sırasında Nvidia kadar hiçbir şirketin talihi yükselmedi. Yapay zeka çip tasarımcısı, geçen çeyrekte rekor gelir ve kâr bildirdi ve piyasa değeri 3 trilyon dolara yaklaşıyor.

Fonlar dağıtılıp harcandıkça, çip endüstrisi önümüzdeki yıllarda oldukça farklı görünebilir. Yarı İletken Endüstrisi Birliği tarafından görevlendirilen Boston Consulting Group çalışmasına göre, ABD’nin küresel çip üretim kapasitesindeki payının 2022’deki %10’dan 2032’de %14’e çıkması bekleniyor. Çalışma, Chips Act olmadan ABD’nin 2032’deki payının %8 olacağını tespit etti.

Güney Kore de önümüzdeki on yılda kapasite payında mütevazı bir artış görecekken, Japonya, Tayvan ve Çin anakarasının payları düşecek, çalışmaya göre.

Çip üretimi üzerindeki mücadele tamamen sıfır toplamlı bir oyun değil. BCG ve SIA raporuna göre, Japonya, Tayvan, Güney Kore, Çin anakara ve ABD önümüzdeki on yılda üretim kapasitelerini en az %80 oranında artıracak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version