Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ebru Menşur tarafından geliştirilen minyatür soğutma sistemleri projesi, Amerikan Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırmalar Ofisi tarafından destekleniyor.
ABD kuruluşunca 2 milyon 500 bin lira bütçe desteği sağlanan “Esnek Elektrokalorik Kompozitlerde Faz Etkileşimlerinin ve Boyut Etkilerinin İncelenmesi Projesi” kapsamında, mikro elektronik teknolojisine uygun üretilen soğutma sistemlerinin, uzay ve havacılık gibi zorlu şartlara sahip ortamlardaki araçlarda kullanılması hedefleniyor.
“Bu Çağda Çok Önemli”
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Elektroseramikler alanında Japonya’da doktorasını tamamlayan Prof. Dr. Menşur, Japonya’daki yeni teknolojik gelişmelerden olan bilgisayar, kredi kartları ve benzeri alanlarda kullanılan kalıcı hafıza aygıtları ile Türkiye’de su altı sonar ve seyrüsefer gemilerdeki dönüştürücü sistemler üzerine çalıştığını anlattı.
Menşur, 2017’de ABD’deki bir kongrede seramik bazlı soğutma sistemleri üzerine yaptığı sunumun ardından Amerikan Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırmalar Ofisi’nden teklif aldığını aktararak, “Bu ikinci proje. Aslında bu bizim için benim için gurur verici. Çünkü ikinci projeyi almak çok zor.” dedi.
Menşur, “katı hal” soğutma yöntemlerinin kullanıldığına işaret ederek, “Bu çağda çok önemli. Çünkü global ısınma söz konusu. Projede atıl enerjiyi de kullanarak sisteme adapte ettik. Hava kuvvetlerinde bunu kokpitte de kullanabilirsiniz. Herhangi bir uçağın ya da aygıtın elektronik kısmında da. Katı hal soğutmada, ısı ve elektriği birbirine çeviren etkiyle minyatür soğutma sistemleri üzerine çalıştık.” diye konuştu.
“Tüm Sistemlerde Kullanılabilecek Tasarım Sağlıyoruz”
4 yıl süren ilk proje çalışmalarında 8 öğrenci yetiştiğini, 8 yüksek lisans ve doktora tezi hazırlandığını vurgulayan Menşur, mezun öğrencilerin sektörde güzel işler bulduğunu söyledi.
Menşur, başarıyla tamamlanan ilk projenin ardından 2,5 milyon liralık destek aldıkları ikinci çalışmanın 3 yıl sürmesinin planlandığını belirterek, nano teknolojinin önemli olduğu günümüzde daha esnek soğutma sistemlerine ihtiyaç duyulduğu değerlendirmesinde bulundu.
İkinci projede nano parçacıklar kullanarak malzeme bilimini ve mühendisliğini yukarıya taşıdıklarının altını çizen Menşur, “Şu faydayı sağlayacak; cep telefonlarına, bilgisayarlara baktığımız da ‘ince, hafif, biraz da estetik görünümleri güzel olsun’ diyoruz. Siz elektronik sistem kullanıyorsanız, bunu soğutmak zorundasınız. Telefonu şarja taktığınız anda ısındığını görüyoruz. Sadece havacılık sistemlerinde değil, herhangi bir elektronik sistemde inceliğine, kompleks oluşuna indiğimizde bütün sistemde kullanılabilecek bir tasarım sağlıyoruz.” ifadesini kullandı.