Teknoloji Türkiye Blog Web3 Solana Nedir?
Web3

Solana Nedir?

Solana, merkezi olmayan uygulamalar için hızlı, güvenli ve ölçeklenebilir bir altyapı sağlamayı amaçlayan üçüncü nesil blockchain tabanlı bir platformdur.

Solana Hakkında

Solana, eski Qualcomm yöneticisi Anatoly Yakovenko tarafından 2017 yılında oluşturulmuş açık kaynaklı bir blockchain platformudur. Solana’nın ana hedefi, blockchain teknolojisinin ölçeklenebilirliğini önemli ölçüde artırarak popüler blockchainlerin performansını aşarken maliyetleri düşük tutmaktır.

Bu, Solana ağının teorik olarak ek ölçekleme çözümlerine ihtiyaç duymadan saniyede 710.000’den fazla işlemi (TPS) işleyebilmesine olanak tanıyan hibrit bir model aracılığıyla gerçekleştirilir.

Solana’nın blockchain mimarisi, akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların (dapp) oluşturulmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

Geniş bir yelpazede merkezi olmayan finans platformlarını ve değiştirilemez token (NFT) pazarlarını destekler, bu da onu çeşitli kullanım durumları için çok yönlü bir çözüm haline getirir.

Solana blockchaini, 2017 yılında ilk coin arzı (ICO) patlaması sırasında tanıtıldı ve ana ağı, birden fazla testnet sürümünden sonra 2020 yılında resmi olarak başlatıldı.

Ethereum’un, birden fazla blockchain katmanı kullanarak ölçeklendirme yapmaya odaklanmasının aksine, Solana blockchaini, yalnızca bir katman kullanarak ölçeklenebilir bir blockchain ağı sağlamayı amaçlar.

Fikir, ağın güçlü ve hızlı bir bilgisayar grubuyla sürdürülmesi ve bu bilgisayarların oluşturduğu büyük miktarda veriyi depolayabilmesidir.

Solana ağının yerel kripto para birimi SOL’dur. Değer transferi ve staking yoluyla blockchaini güvence altına almak için bir araç olarak hizmet eder. Mart 2020’de başlatılan SOL, piyasa değeri açısından hızla ilk 10 kripto para birimi arasına girmeyi başarmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version