Teknoloji Türkiye Teknopark’ların sesi olmaya ve bu yönde özel haberler üretmeye devam ediyor. İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş Teknoloji Türkiye’ye konuştu. Dikbaş, “2023 Aralık ayı itibarıyla ciromuzda geçen yıla göre üç katı bir artış gerçekleşerek ciromuz 26 milyar TL’ye ulaştı. Ülkemizdeki tüm Teknokentlerin 2023 cirosunun 75,6 milyar TL olduğunu düşündüğümüzde üçte birinden biraz daha fazlasına tek başımıza ulaştık. Kuluçka merkezimiz İTÜ Çekirdek, 94 ülkede 1895’ten fazla kuluçka ve hızlandırma merkezinin hizmet, performans ve çıktılarına dair verileri karşılaştırarak endeks oluşturan UBI Global’in açıkladığı listede en zor ve büyük kategoride “Dünyanın En İyi Kuluçka Merkezi” seçildi. Bu sonuçla birlikte Türkiye’den zirveye yerleşen ilk kuluçka merkezi olmayı başardık” dedi.
İTÜ ARI Teknopark hakkında kısaca bilgi verebilirmisiniz? Hangi faaliyetleri yürütüyorsunuz?
İTÜ ARI Teknokent olarak 20 yıldır, ülkemizin teknoloji, inovasyon ve girişimcilik çalışmalarına öncülük ediyoruz. Farklı ölçeklerdeki teknoloji firmalarının ve girişimcilerin, bugünün ve geleceğin teknolojilerini geliştirdikleri, globale açtıkları, ülke ekonomisine katma değer ürettikleri bir ekosistemin kurucusuyuz.
İTÜ ARI Teknokent olarak tek boyutlu bir teknokent olmanın çok ötesinde destek mekanizmalarını içeren bir yapı içinde girişimcilere çok boyutlu bir ekosistem sunuyoruz.
Bu kapsamda;
- Ar-Ge desteğine ihtiyaç duyanlar için TÜBİTAK BİGG,
- Teknolojisini hayata geçirmek isteyenler için İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi, globalden gelen yabancı girişimler için ITU SEED,
- Startup’ını ölçeklendirerek scale-up’a dönüştürmek için Big Bang,
- Teknokent çatısı altında ortak ve sinerjik çalışma ortamı arayanlar için İTÜ Magnet İleri Aşama Girişimcilik Merkezi,
- Globalleşerek dünya markası olmak isteyenler için Innogate Hızlandırma Programı,
- Ve patent ve ulusal / uluslararası proje geliştirmek isteyenler için ARI TTO’muz var.
Ayrıca bu yıl kuluçka merkezimiz İTÜ Çekirdek, 94 ülkede 1895’ten fazla kuluçka ve hızlandırma merkezinin hizmet, performans ve çıktılarına dair verileri karşılaştırarak endeks oluşturan UBI Global’in açıkladığı listede en zor ve büyük kategoride “Dünyanın En İyi Kuluçka Merkezi” seçildi. Bu sonuçla birlikte Türkiye’den zirveye yerleşen ilk kuluçka merkezi olmayı başardık.
İTÜ ARI Teknokent olarak temel misyonumuz, ülkemizin en köklü teknik üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi’nin, Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren üstlendiği teknolojiye dayalı milli kalkınma seferberliği kapsamındaki misyonunu devam ettirmesi için çalışmak. Ayrıca teknoloji firmalarına ve girişimcilere teknoloji geliştirmeleri ve bu teknolojileri ticarileştirmeleri için uygun ortam ve olanakları sunup onların yolculuğuna her adıma katkı veriyoruz. Hâlihazırda faaliyetlerimizi 10 binada hizmet vererek sürdürüyoruz.
2023 Aralık ayı itibarıyla ciromuzda geçen yıla göre üç katı bir artış gerçekleşerek ciromuz 26 milyar TL’ye ulaştı. Ülkemizdeki tüm Teknokentlerin 2023 cirosunun 75,6 milyar TL olduğunu düşündüğümüzde üçte birinden biraz daha fazlasına tek başımıza ulaştık. Bunun yanında 2022’de 1,5 milyar TL olan ihracat tutarımızı 2023 yılında yüzde 46’lık bir artışla 2,2 milyar TL’ye yükselttik. Bu tutar, ülkemizdeki bir Teknokente düşen ortalamanın 7 katından daha fazla.
Ulusal ve uluslararası alanda teknolojik veya girişim çalışmalarınız var ise bahsedebilir misiniz?
Her yıl ortalama 500 startup’ı destekleyip Türkiye ekonomisi için milyonlarca dolarlık katma değer yaratan İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi, 10 yılı aşkın süredir 4.500’den fazla teknoloji girişimini destekleyerek 1.600’ünün şirketleşmesine katkı sağladı. Girişimlerin 10.500 kişiye istihdam yaratmalarına ve 209 milyon dolar yatırım almalarına destek olan İTÜ Çekirdek’in bünyesinde yer alan girişimlerin cirosu 200 milyon dolara ulaştı.
Yurt dışı planları yapan girişimlerimize Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile destek sağlıyoruz. Teknoloji firmalarının yereldeki başarısını global pazarlarda da sürdürmesini sağlamak amacıyla yürüttüğümüz Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı; firmalarına uluslararası bağlantılara erişim, iş modeli ve strateji geliştirme fırsatlarını; eğitim, mentorluk, danışmanlık ve doğru kişi/kurumlara erişim desteklerini içeren 360 derece bir süreç sunuyor. 15. döneme kadar teknoloji firmalarının ABD pazarına açılımlarını gerçekleşen program, NBT Digital partnerliğinde ve Ticaret Bakanlığı Tekno-Hızlandırıcı desteği ile Avrupa pazarını hedefleyerek geçtiğimiz yıldan itibaren İngiltere’de gerçekleştiriliyor. Innogate, teknoloji firmalarına bugüne dek globalde 4 kat ihracat artışı sağlarken programdan 9 yılda 213 firma faydalandı. Bu firmalardan 118’i ABD, 13’ü ise İngiltere sürecine dahil oldu. Programın 17. döneminde Türkiye’deki eğitimini tamamlayıp 12-23 Haziran tarihleri arasında İngiltere’ye eğitime giden 14 firma, burada Londra’nın en büyük teknoloji etkinliği olan London Tech Week’e de katılım sağladı.
Teknokentler ve girişimler için 2023 yılı değerlendirmenizi alabilir miyiz?
Türkiye’deki teknokentler, sadece fikri olan girişimciden dev teknoloji lideri firmalara kadar geniş bir yelpazeyi bünyesinde barındırmakla kalmayıp şirketlerin gelişimleri için yeni hizmet ve programları da geliştirmekte. Teknokentler, gerek girişimcilik ekosistemi gerekse ülke ekonomisine katkıları dolayısıyla yüksek katma değer yaratan birer milli değer aynı zamanda. Nitekim bu bölgeler; bilgi, sermaye ve iş gücü birliğinin sağlanması amaçlandığından, genellikle bu kavramlara erişimin rahat olduğu bölgelerde konumlanıyor. Buna ek olarak ülke sanayisinin uluslararası arenada rekabet edilebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadı da teknokentlerin bir başka ana hedefi arasında yer alıyor.
Biz de İTÜ ARI Teknokent olarak kuruluşumuzdan bu yana aynı motivasyonla, İTÜ Maslak kampüsündeki 10 binamızda yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde firmalarımızın toplam ihracatında 1 milyar doları aştık. Bünyemizde yer alan 300’den fazla yerli ve global teknoloji şirketine bir ekosistem sağlama misyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Kuluçka merkezimiz İTÜ Çekirdek ise ilk yılında 500 civarı başvuru almışken şu anda 7.000’i aşan başvuru alıyor. O yıl sadece 11 girişimi destekleyebilmişken şu anda yılda 500’ü aşkın girişimi destekliyoruz. Big Bang Startup Challenge’ın ilk yılında sağladığımız ödül sadece 100 bin TL’yken bunu 2022’de 341 milyon TL’ye, 2023’te ise 1,28 milyar TL’lik ödül, nakit ve yatırıma yükselttik.
İTÜ ARI Teknokent bünyesinde gerçekleştirilecek 2024 yılı hedef ve öngörülerinizi paylaşabilir misiniz?
İTÜ ARI Teknokent olarak teknoloji firmalarına ve girişimcilere teknoloji geliştirmeleri ve bunu ticarileştirmeleri için uygun ortam ve olanakları sunmanın yanı sıra kendilerine gelecekleri için de yenilikçi bir vizyon sunuyoruz. Tam 20 yıldan bu yana yarattığımız yerel ve bölgesel değer ile yaptığımız tüm iş birlikleri ve çalışmalar sayesinde Türkiye’nin ve İstanbul’un küresel bir “hub” olmasında, girişimlerimiz sayesinde teknolojiye dayalı milli kalkınma seferberliğinde güçlü ve önemli rol oynuyoruz.
2024 yılında da bünyemizde yer alan firma ve girişimcilerimizin dünyaya açılan kapısı olmaya devam edip bu kapsamda yurt dışında global ofislerimizi açmayı planlıyoruz.
2023 yılında başlayan en önemli faaliyetlerimizden birisi de dünyada öne çıkan Teknopark’ların kuluçka merkezleri ile girişimci değişim programını başlatmak oldu. 2023 yılında Avrupa’daki (İngiltere, Fransa, Almanya) kuluçka merkezleri ile başlayan bu iş birliklerini 2024’te dünyadaki diğer kuluçka merkezleri ile artırarak devam ettireceğiz. Bu çalışmaların yanı sıra dünya modellerinde olduğu gibi sürdürülebilir finansal model ile başta ekosistemimizdeki girişimleri destekleyeceğimiz fon çalışmalarına başladık. 2024’te güçlü bir fon yapısı kurgulayarak ekosistemi daha da destekleyeceğiz.