Dijital dönüşüm danışmanlık şirketi Digitopia CEO’su Halil Aksu, Teknoloji Türkiye’ye konuştu. Aksu, “Kültür dönüşümü, çevik dönüşüm, entegrasyon çalışmaları, analitik alandaki gelişmeler, tabii ki yapay zeka ve benzeri teknolojilerin yaygınlaşması, özellikle de “önce dijital” (yani Digital First) zihniyetin gelişmesi ile müşterilere kusursuz deneyimler yaşatma konusunda çok çalışmak gerek” dedi.
Digitopia kuruluş hikayenizden kısaca bahseder misiniz?
Tabii ki, memnuniyetle. 2018 yılında eski dostum Kağan Şahin ile birlikte Türkiye’de başarılı bir şekilde yaptığımız dijital dönüşüm danışmanlığını, dünyaya açmak ve bir ürün haline getirmek, dijitalleştirmek istedik. O günden bu yana yürüttüğümüz yol haritası budur. 2019 yılı itibariyle Dijital Olgunluk Endeksi (DMI) ürünümüzü piyasaya sürdük ve çok başarılı olduk. 2020 Covid pandemi ile birlikte dünya değişti, dijital dönüşümün önemi çok daha arttı ve biz 20 ülkeye açılabildik. Bu kadar belirsizlik ve sıkıntılı gündemler olmasına rağmen, mütemadiyen büyümeye ve gelişmeye devam ettik.
Türkiye’de şirketlerin dijital dönüşüm stratejilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkeler arasında birtakım farklılıklar olsa da sektörler arasında çok daha büyük farkların olduğunu görüyoruz. Türkiye konunun oldukça farkında, ama belirsizlikler ve ekonomik zorluklar nedeniyle birtakım gecikmeler ve eksiklikler yaşanmaktadır.
Özellikle “soyut” ve “uzun vadeli” kazanımlar konusunda Türkiye’deki işletme sahiplerinin ve yöneticilerinin tutuk davrandığını, çok hızlı ve somut kazanımlar elde etmeyi amaçladıklarını görüyoruz. Bundan ötürü kültür dönüşümü, veri odaklı ve analitik çalışmalar, biraz arka planda kalmakta, ihmal edilmektedir.
Dijital Olgunluk neden önemli ve tam olarak nedir?
Dijital olgunluk, bir şirketin dijital dönüşüm yolculuğunda tam olarak nerede olduğunu tespit eden bir ölçme ve değerlendirme metodolojisidir. Digitopia’nın Dijital Olgunluk Endeksi (DMI) 2018 yılından bu yana yüzlerce şirkette uygulandı. 20 ülkede ve 15 sektörde çok fazla tecrübe kazandık, benchmark veri tabanımız oldukça genişledi ve zenginleşti.
“Ölçemediğini yönetemezsin” diyoruz. Dijital dönüşüm projelerinin de yaklaşık %80’i başarısız olduğu düşünülürse, ölçmenin önemi daha iyi anlaşılmış olur. Nerede olduğunuzu, nereye doğru gittiğinizi, hangi alanda ne kadar ve hangi istikamette yol aldığınızı sayısal olarak bilmek, tarafsız olarak değerlendirmek çok değerli. Şirketlerin %90’ı hala skorlarını bilmiyorlar, bir nevi karanlıkta yollarını bulmaya çalışıyorlar. Biz onların yollarını aydınlatıyoruz, ışık tutuyoruz.
Dijital dönüşüm stratejilerinde sizce Türkiye olarak hangi aşamadayız?
Dijital olgunluk verilerine bakacak olursak, 2022 sonu itibariyle veri tabanı ortalaması 5’lik skalada 2,89 idi. Bu sene bunun yaklaşık 2,95’e yükseleceğini tahmin ediyoruz, öngörüyoruz. Daha gidilecek çok yol var. Daha yapılacak çok iş var.
Özellikle kültür dönüşümü, çevik dönüşüm, entegrasyon çalışmaları, analitik alandaki gelişmeler, tabii ki yapay zeka ve benzeri teknolojilerin yaygınlaşması, özellikle de “önce dijital” (yani Digital First) zihniyetin gelişmesi ile müşterilere kusursuz deneyimler yaşatma konusunda çok çalışmak gerek.
Siyasi ve ekonomik belirsizliklerden bağımsız, özellikle de bu tür belirsizlikleri daha iyi yönetebilmek ve göğüsleyebilmek için, şirketinizin her haline tam olarak hakim olmak zorundasınız, çok daha esnek ve çevik olmak zorundasınız, müşterinizi çok daha iyi tanımak, tüm değer / tedarik zinciri ve ekosisteminize çok daha hakim olmak zorundasınız.
Özetle, dijital dönüşüm bir lüks veya iyi günde yapılacak bir çalışma değil, acilen ve her koşula rağmen, aklı selim, dört başı mamur, emin adımlarla, herkesi dahil ederek, kültür dönüşümünü de ihmal etmeyerek, yapılması gereken en stratejik ve en önemli dönüşümdür.
Şirketin uluslararası alanda çalışmaları ve açılım projeksiyon hedefleriniz nelerdir?
Digitopia Türkiye’de doğmuştur, ama genel merkezimiz şu an için Londra’dadır, kuvvetle muhtemel 2024 itibariyle ABD’ye taşıyacağız. Digitopia hem kendi ekipleriyle sürekli büyümekte ve gelişmektedir. Aynı zamanda DMI ve SMI sertifika kursları ve iş ortaklıkları ile, dünya çapında ciddi bir ekosistem oluşturmaktadır, giderek genişletmektedir. Şu an itibariyle 5 kıtada onlarca iş ortağı, yüzlerce sertifikalı danışman ve düzinelerce müşteriye ulaşmış durumdayız.
Dünyanın beş kıtasında, önde gelen ekonomilerinde DMI ve SMI dünya standardı olana kadar, Digitopia Impact Platform danışmanlığa dijital bir esinti getirmesiyle, var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.