Özel Web3

Burak Tamaç, Teknoloji-Türkiye’ye konuştu

Coindesk Türkiye yazarı, ABD’de Montclair State Üniversitesi’nde “Politics and Technology” dersini veren Burak Tamaç, Teknoloji Türkiye’ye konuştu. Tamaç ile kripto borsalarının finansal okuryazarlık süreçlerini artırmaları için yapmaları gerekenlerden, blokzincir teknolojilerinin gerçekleştireceği dönüşümü konuştuk.

Sizi kısaca tanıyabilirmiyiz?

2018 yılından bugüne ABD’de yaşıyorum. Siyaset Bilimi alanında doktoramı 2020 senesinde bitirdim. 4 yıldır ABD’de çeşitli üniversitelerde Siyaset Bilimine Giriş ve Amerikan Hükümeti dersleri verdim. Bu sene Montclair State University’de Politics and Technology dersini veriyorum. Bu derste blockzincir ve kriptoparalara siyaset bilimi ve daha genel olarak sosyal bilimler çerçevesinden ele alıyoruz öğrencilerimle birlikte.

Web3 ve blokzincir alanında Türkiye’yi nasıl görüyorsunuz? Türkiye bu alanda artı ve eksileriyle hangi konumda?

Yeni teknolojilerin benimsenmesi konusunda en önemli 2 etken genç nüfus ve teknoloji ile daha önce tanışmış olmak. Türkiye bu konuda birçok gelişmiş ülkeden önde. Bu tip yeni teknolojilerin benimsenme hızının Türkiye’de yüksek olduğunu zaten biliyoruz. Bence bu hız giderek artacak.

Türkiye ve dünyada olan kripto borsaları finansal okuryazarlık ve adaptasyonu artırmak için sizce neler yapmalı?

Benim verdiğim ders gibi konuya sosyal bilimler alanından bakan dersler bence çok önemli. Çünkü teknik konuları anlamak zor ve ciddi bir bariyet oluşturuyor. Ancak sosyal bilimler alanından bakıldığında konuyu orta öğretimdeki bir öğrenciye bile anlatmanız zor değil. Burada en önemli konu paranın ne olduğunu ve Proof of Work yani iş kanıtının ne olduğunu anlatmak. Altın örneği ile bu 2 konuyu anlatmak çok basit. Bunu öğrendikten sonra aslında işin temelini atmış oluyoruz. Bunun üzerine mühendis, yazılımcı vb. alanlarda gelişmek daha geniş bir prespektifte konuyu ele anlamamıza yardımcı olacaktır.

Blokzincir teknolojileri geleneksel finansa göre nasıl bir değişim ve dönüşüm getirecek?

Bitcoin özelinde konuyu ele alırsak, gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunda insanların banka hesapları yok. Bu kişiler aslnda telefonları kurdukları bir self-custody cüzdan ile bir anlamda kendi banka hesaplarını açmış ve kontrol ediyor olabiliyorlar. Bu da emek karşılığı paranılan paraya daha uzun vadeli bakabilme olanağı sağlıyor. Geleneksel finanstaki giriş bariyeri yok. Kimlik, adres bilgisi vs gerekmeden herkes bir cüzdan ile kendi banka hesabını açabilir (cüzdan).

Klasik bir soru ama tekrar biz de sormak istedik. Kripto yatırımcısı nasıl olmalı ve bir yatırımcı psikolojisinin en dikkat etmesi gereken

En önemli konu kendi kararını kendisi vermeli. Doğru yanlış fark etmez, ancak kendi kararını kendi veremeyen bir kişinin başarılı yatırımcı olması zor. Kendimiz karar vermek için de finansal okuryazarlığımızı artırmamız gerekir.

Burak Tamaç olarak yatırımlarınızda nelere dikkat ediyorsunuz? Bir yatırım gününüz veya hikayeniz nasıl geçiyor?

Ben DCA denilen yöntem ile fiyatına bakmadan her hafta bütçem yettikçe her varlıktan alımlar yapıyorum. Trade etmek profesyonel bir iş olduğu için trade kesinlikle yapmıyorum. Yatırımlarımın hepsi uzun vadeli. Sadece piyasa döngülerini takip ederek portföyümdeki oranları değiştiriyorum belli aralıklarla (en az 3 ay).

Kriptoparaları öğrenmeden önce bitcoin’i öğrenmek çok önemli. Bitcoin diğerlerinden tamamen farklı. Hiçbir altkoin bitcoin’e rakip değil. Bu yüzden bitcoin first, yani önce bitcoin yaklaşımını doğru buluyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter Coingecko Free Api Key to get this plugin works.