Microsoft’un kurucusu Bill Gates, “Robotları gerçeğe dönüştüren robotlar” başlığı altında bir makale yayımladı.
Gates, son yıllarda yapay zeka gelişmeleri, bilgisayar programlarının insan gibi düşünme ve öğrenme yeteneklerini artırdığını ifade etti. İnsan benzeri makinelerin inşası, beklenenden daha zorlu bir görev olmasına rağmen, doğru teknoloji kullanımıyla robotlar, sağlık, tarım ve afet yardımı gibi alanlarda insanlara yardımcı olabileceğini açıkladı. Bizler de Teknoloji Türkiye olarak sizler için çevirdik.
Robotları gerçeğe dönüştüren start-up’lar
Makineler için insanların hareket etme şeklini mi taklit etmek yoksa düşünme şeklini mi taklit etmek daha zor? Eğer bana bu soruyu on yıl önce sorsaydınız, cevabım “düşünmek” olurdu. Beynin çalışma şekli hala büyük ölçüde bir gizem. Ve yine de, sadece son bir yılda yapay zeka alanındaki gelişmeler, bilgisayar programlarının, kendi benzerlik gösteren şekillerde yaratma, hesaplama, işleme, anlama, karar verme, desenleri tanıma ve öğrenmeye devam etme yeteneğine sahip olmasına yol açtı.
Vücudumuz gibi çalışan makineler inşa etmek – yürüyen, sıçrayan, dokunan, tutan, sıkıştıran, kavrayan, tırmanan, dilimleyen ve ulaşan gibi (veya daha iyi) – bununla karşılaştırıldığında daha kolay bir başarı gibi görünebilirdi. Şaşırtıcı bir şekilde öyle olmadı. Birçok robot hala çoğumuzun olduğunu varsaydığımız çeviklik, hareketlilik ve biliş gerektiren temel insan görevlerini yerine getirmekte zorlanıyor.
Ancak teknolojiyi doğru kullanırsak, robotların kullanım alanları neredeyse sınırsız olacaktır: Robotlar, ilk müdahalecilerin hayatlarını riske atması gerektiğinde veya COVID pandemisi gibi halk sağlığı krizlerinde, yüz yüze etkileşim hastalığın yayılmasına neden olabileceğinden, yardımcı olabilir. Tarlalarda, toksik kimyasal herbisitlerin yerine ot çekmek için kullanılabilirler. Fabrika zeminlerinde yüz veya bin poundluk yükleri çekerek uzun günler çalışabilirler. İyi bir robotik kol aynı zamanda değerli bir protez olarak çok değerli olacaktır.
Robotların insanların işlerini almasıyla ilgili endişeleri anlıyorum, bu neredeyse her yeni yenilikle birlikte gelen talihsiz bir sonuç – örneğin internet, herkesi bir seyahat acentesine dönüştürdü ve tatil planlama endüstrisinin birçoğunu ortadan kaldırdı. Eğer robotlar istihdam üzerinde benzer bir etkiye sahip olursa, hükümetler ve özel sektör, insanların bu geçişi yönlendirmelerine yardımcı olmak zorunda kalacak. Ancak mevcut ekonomimizdeki işgücü eksikliği ve belirli mesleklerin tehlikeli veya ödüllendirici olmaması göz önüne alındığında, robotların bizi sevdiğimiz işlerde değiştirmesi yerine, daha çok istemediğimiz işleri yapması daha olasıdır. Bu süreçte bizi daha güvenli, daha sağlıklı, daha üretken ve hatta daha az yalnız yapabilirler.
Bu nedenle, ülke genelinde ve dünya genelinde, robot teknolojisinin öncüsü olan şirketlere duyduğum heyecanı anlıyorum. Bazıları humanoid veya insan benzeri robotlardır. İnsanlar için inşa edilmiş ortamlarda kolayca etkileşim kurabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Diğerleri uçuş gibi süper-insan özelliklerine sahiptir veya bir sıradan kişinin yeteneklerini tamamlamak için uzanabilir kolları vardır. Bazıları bacaklarla hareket eder. Diğerleri tekerlekleri kullanır. Bazıları sensörleri kullanarak gezinir. Diğerleri uzaktan kumandayla çalışır.
Ancak farklılıklarına rağmen, bir şey kesindir: Sağlık, konaklama, tarım, üretim, inşaat ve hatta evlerimizde, robotlar yaşam ve çalışma şeklimizi dönüştürme potansiyeline sahiptir. Aslında, birkaç tanesi zaten bunu yapıyor.
İşte heyecan duyduğum bazı öncü robot teknolojisi start-up’ları ve laboratuvarları:
- Agility Robotics
- Tevel
- Apptronik
- RoMeLa
- Field AI