Web3

Pump.fun nedir ve kendi memecoin’inizi nasıl oluşturursunuz?

Pump.fun, kullanıcıların kendi tokenlarını, en yaygın olarak “memecoin”leri (içsel bir değer önerisi olmadan sadece yenilik ve topluluk değeri sunan tokenlar) kolayca oluşturup dağıtmalarını sağlayan Solana tabanlı bir pazar yeridir. Birçok ünlü, kendi memecoin’lerini başlatmak için Pump.fun’ı kullanmış, ancak çoğu sürdürülebilir fiyat hareketi bulmakta zorlanmıştır.

Pump.fun, erken benimseyenler için gizlice token ayırma veya tokenları erken indirimli satma gibi dürüst olmayan davranışları caydırmak için bazı yerleşik güvenlik önlemlerine sahiptir.

Pump.fun’da memecoin ticareti nasıl yapılır?

Pump.fun’ın ana sayfası, diğer Pump.fun kullanıcıları tarafından başlatılan yakın zamanda oluşturulmuş memecoin’lerin bir ızgarasını sağlar. Satın almakla ilgilendiğiniz bir token görürseniz, ekranın sağ üst köşesindeki düğmeye tıklayarak siteye Solana uyumlu bir kripto cüzdanı bağlayabilirsiniz. Solana’yı destekleyen popüler cüzdanlar arasında Metamask, Phantom, WalletConnect, Solflare ve daha fazlası bulunmaktadır.

Belirli bir tokene tıkladığınızda, tokenın fiyat grafiği, diğer kullanıcılar tarafından bırakılan yorumlar, son işlemlerin bir listesi ve tokenı alıp satmak için bir arayüz içeren ek bilgiler içeren bir sayfaya yönlendirilirsiniz.

Token satışları geleneksel bir emir defteri yerine bir bağlama eğrisi üzerinde çalışır, yani bir tokena olan talep arttıkça o tokenın fiyatı eğri boyunca artar ve bu da erken alıcıları ödüllendirebilir. Bir token 69.000 dolarlık bir piyasa değeri toplarsa, Solana tabanlı merkezi olmayan borsa Raydium’da listelenir ve bu borsaya 12.000 dolar değerinde token yatırılıp ardından yakılır.

Platform, takaslarda %1 ücret ve bir token Raydium’a ulaştığında 2 sol bonus ile kâr elde eder. Platform, The Block’un veri panosuna göre, operasyonlarının büyük bir kısmı boyunca günde yüz binlerce dolar ücret topladı.

Bu tür tokenları satın almanın birçok riski vardır çünkü likidite genellikle düşüktür ve token fiyatları herhangi bir anda çok aniden düşebilir.

Pump.fun’da kendi memecoin’inizi nasıl oluşturursunuz? Bir coin oluşturmak, dikkat çekici bir isim ve göz alıcı bir resim bulmak ve ana sayfanın üstündeki “yeni bir coin başlat” düğmesine tıklamak kadar basittir. Kullanıcılar, coinin kısa bir açıklamasını yazabilir ve ilgili sosyal medya kanallarını bağlayabilir, ardından yeni memecoin’lerini dağıtmak için şu anda yaklaşık 3 dolar olan 0.02 sol ödeyebilirler.

Kullanıcı tamamen kriptoya yeni ise, önce Binance veya Coinbase gibi bir borsadan satın alınan az miktarda Solana tokenları ile cüzdanlarını finanse etmeleri gerekecektir.

Hepsi bu — Pump.fun’ın sunduğu avantaj, yeni memecoin’leri dağıtmanın basitliği ve düşük maliyeti üzerinedir.

Pump.fun güvenli mi?

Son zamanlarda, Pump.fun, eski bir çalışan tarafından yaklaşık 2 milyon dolar dolandırıldı ve bu kişi Birleşik Krallık’ta tutuklanıp kefaletle serbest bırakıldığını söyledi.

Pump.fun ayrıca kapalı kaynak kodlu ve kapalı API’lere sahiptir, bu da kodunun potansiyel saldırganlar için daha az görünür olduğu anlamına gelir, ancak bağımsız kod denetçilerinin kodunu inceleyerek güvenlik açıklarını bulmasından da yararlanamayacağı anlamına gelir.

Pump.fun, her memecoin’in ön satışlar ve içerdekilerin tahsisleri üzerindeki kısıtlamalar nedeniyle adil bir başlangıç yapmasını vaat etse de, ekip üyelerinin tokenın lansmanının erken aşamalarında büyük miktarlarda token satın alıp, daha sonra kullanıcılar katıldığında tokenları satma niyetiyle bu tokenları alması hala mümkündür. Memecoin ticareti kumar oynamaya benzer, bu yüzden kullanıcılar sadece memecoin spekülasyonu yaparken rahat olacakları miktarda parayı riske atmalıdır.

Kaynak: The Block

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.