Teknoloji

Avrupa Birliği Apple, Google ve Meta’ya soruşturma başlattı

Avrupa Komisyonu, Apple, Google ve Meta’nın Avrupa’daki dijital pazarlarda adil rekabeti sağlamak amacıyla başlatılan Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) uyumlarını denetlemek için soruşturma başlattı.

AB’nin rekabetten sorumlu başkanı Margrethe Vestager, şirketlerin önerdiği çözümlerin DMA’ya tam olarak uymadığından şüphelendiklerini belirterek, özellikle uygulama mağazalarındaki yönlendirme kurallarına, arama motorlarında kendi ürünlerine öncelik verme durumuna ve reklam hedefleme modellerini işaret etti. Komisyon, bu soruşturmaları önümüzdeki 12 ay içinde sonlandırmayı planlıyor ve ihlaller durumunda ağır para cezaları getirebileceği öngörülüyor.

Ayrıca, Komisyon, Apple’ın App Store dışında uygulama dağıtımı için belirlediği ücret yapısını, Amazon’un kendi ürünlerine öncelik verme uygulamalarını ve Meta’nın diğer mesajlaşma servisleriyle uyumluluğunu inceleyecek.

AB Komiseri Thierry Breton, adil dijital alanların gerekliliğini vurgulayarak, şirketlerin DMA’ya uymaması durumunda para cezaları olacağını belirtti. Eleştirmenler, alternatif uygulama mağazaları için caydırıcı ücret yapılarından endişe duyarak Apple’ın uyum çabalarını eleştirdiler, Meta’nın “ödeme veya onay modeli” ise reklamsız erişim için ikili seçim yaklaşımıyla denetim altında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.