Teknoloji

600 Milyon Euro harcanan insan beyni projesi bitiyor

İnsan Beyni Projesi (HBP), insan beyninin bilgisayar simülasyonunu oluşturmayı amaçlayan büyük ölçekli bir Avrupa Birliği projesiydi. Nature’ın haberine göre ise 10 yıl, yaklaşık 500 bilim insanı ve 600 milyon Avro harcanan, Avrupa Birliği tarafından şimdiye kadar finanse edilen en büyük araştırma olarak iddia edilen İnsan Beyni Projesi – sonlandırılacak. Projenin hedefi, insan beynini bir bilgisayarda modelleyerek anlamaktı.

Nature’de yayınlanan son makaleye göre AB’nin en fazla bütçe ayrılan projeleri arasında olan İnsan Beyni Projesi sonlandırılacak. Proojenin, insan beyninin tamamını simüle etme hedefine ulaşamadığı belirtildi. Paris’teki Fransız ulusal araştırma ajansı CNRS’de bilişsel bilimci ve araştırma direktörü olan HBP üyesi Yves Frégnac, projenin birkaç kez yön değiştirdiğini ve bilimsel çıktısının “parçalı ve mozaik benzeri” hale geldiğini söylüyor. Ona göre proje, beynin kapsamlı ya da özgün bir şekilde anlaşılmasını sağlamakta yetersiz kaldı.

Hdefin gerisinde kalmasına rağmen, HBP0 sinirbilim alanında önemli ilerlemeler sağladığı belirtildi. Proje, beyin bölgelerinin ayrıntılı haritalarını çıkardı, tıbbi uygulamalar için beyin implantları geliştirdi ve beyin fonksiyonlarını incelemek için yeni araçlar oluşturdu. Yönetim sorunları ve odaklanma eksikliği nedeniyle eleştirilere maruz kalmasına rağmen, HBP’nin katkıları önümüzdeki yıllarda beynin daha fazla araştırılmasının önünü açmış olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.