Özel Teknoloji

Deloitte Teknoloji Trendleri 2024 raporunu yayınladı

Deloitte Teknoloji Trendleri 2024 raporunu yayınladı. Deloitte’un 15 yıllık Teknoloji Trendleri raporu, iş ve teknoloji liderlerine, teknolojinin iş dünyasında devrim yaratacak bir araç olarak evrimini kucaklamasına yardımcı oluyor. Deloitte’un raporuna göre 2024 yılında altı teknoloji trendi öne çıkacak.

Trend 1: Etkileşim

Fabrika çalışanları, tasarımcılar ve mühendisler, tabletler gibi test edilmiş cihazlar ve akıllı gözlükler gibi deneysel cihazlar aracılığıyla, geleneksel bilgi çalışanlarının henüz sahip olmadığı şekillerde sürükleyici 3D etkileşiminden faydalanıyor. Erişilebilir, gerçekliğin üstündeki dijital katmanın çalışma yöntemlerini hızlandırdığı, işlevselleştirilmiş bir uzamsal ağa giden yolu açıyor. Sonunda, otonom makineler, gelişmiş ağlar ve hatta daha basit cihazlar, uzaktan ameliyatlar veya tüm fabrika katlarının iyi bağlanmış tek bir çalışan tarafından denetlenmesi gibi çığır açan mekansal web uygulamalarına yol açabilir.

Trend 2: Bilgi

Uzun zamandır makinelerin düşünme yeteneğine sahip olup olmadığını tartışılıyor ancak üretken yapay zeka bu soruyu tartışmalı hale getiriyor. Bu modellerin temel işleyişi, daha önceki makine öğrenimi araçlarıyla pek çok ortak noktayı paylaşıyor, ancak gelişmiş bilgi işlem gücü, daha iyi eğitim verileri ve akıllı kodlama sayesinde, üretken yapay zeka teknolojisi insan bilişini çeşitli şekillerde taklit edebiliyor. Artık makineler insanlar gibi davranabildiğine, anlayabildiğine ve anlatabildiğine göre, asıl soru bunun iş dünyasını ve genel olarak dünyayı nasıl etkileyeceği olacak.

Trend 3: Bilgisayar

İşletmeler mevcut altyapılarından daha fazla yararlanıyor ve süreçleri hızlandırmak için son teknoloji donanımlar ekliyor. Yakında, bazıları ikili bilgi işlemin tamamen ötesine bakacak.

Teknoloji işletmeleri için daha büyük bir farklılaştırıcı haline geldikçe, işletmeler giderek daha karmaşık iş yükleri oluşturdu. Tipik bulut hizmetleri, çoğu olağan işlem için hala fazlasıyla yeterli işlevsellik sağlıyor, ancak rekabet avantajı sağlayan son teknoloji kullanım durumları için yeni bir özel donanım ihtiyacı ortaya çıkıyor. Yapay zeka modellerini eğitmek, karmaşık simülasyonlar gerçekleştirmek ve gerçek dünya ortamlarının dijital ikizlerini oluşturmak farklı türde bilgi işlem gücü gerektiriyor. Günümüzün önde gelen işletmeleri, mevcut altyapılarından daha fazla yararlanmanın yeni yollarını buluyor ve süreçleri daha da hızlandırmak için son teknoloji donanımlar ekliyor. Yakında, bazıları geleneksel ikili bilgi işlemin tamamen ötesine bakacak.

Trend 4: Teknoloji Geliştirici Yönetimi

Kendilerini en iyi teknoloji yeteneklerini çekmeye ve elde tutmaya adamış şirketler için yeni bir odak noktası ortaya çıkıyor: geliştirici deneyimi. Gelişen teknoloji giderek daha fazla farklılaştırıcı ve işin önemli bir parçası olarak görüldüğünden, teknoloji yetenekleri her zamankinden daha önemli hale geliyor. Ancak, çalışma biçimleri verimli olmaktan çok uzak: Çoğu şirkette geliştiriciler zamanlarının yalnızca yüzde 30 ila 40’ını özellik geliştirmeye harcıyor. Ancak şimdi, kendilerini en iyi teknoloji yeteneklerini çekmeye ve elde tutmaya adamış şirketler için yeni bir odak noktası ortaya çıkıyor: geliştirici deneyimi veya DevEx, yazılım mühendislerinin kurumla her temas noktasını göz önünde bulundurarak günlük üretkenliklerini ve memnuniyetlerini artırmayı amaçlayan geliştirici öncelikli bir zihniyet. Önümüzdeki yıllarda DevEx, işletme genelinde vatandaş geliştiricilerin teknoloji değeri yaratmasını sağlayan entegre, sezgisel araçlardan oluşan bir geleceğe öncülük edebilir.

Trend 5: Siber ve güven

Yapay zeka araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, kötü aktörlerin hedeflerini taklit etmesi ve kandırması artık her zamankinden daha kolay. Ses ve yüz tanıma erişim kontrollerini aşmak için deepfake’lerin kullanıldığını görüyoruz. İnternete giren her yeni içerik oluşturma aracıyla birlikte güvenlik riskleri de artıyor. Ancak önde gelen kuruluşlar, zararlı içerikleri tespit etmek ve çalışanlarını riskler konusunda daha bilinçli hale getirmek için tasarlanmış politika ve teknolojilerin bir karışımıyla yanıt veriyor.

Trend 6: Temel Modernizasyon

Bir zamanların en ileri teknolojilerine yıllarca yatırım yaptıktan sonra şirketler, modernizasyona ihtiyaç duyan ana bilgisayarlar, ağlar ve veri merkezleri de dahil olmak üzere genişletilmiş bir dizi temel teknolojiyle boğuşuyor. Gelecekte liderlik etmek isteyenlerin, yeni bir bütünsel teknik sağlık çerçevesi için teknik borca yönelik parça parça yaklaşımlardan vazgeçmeleri gerekiyor. İş etkisine dayanan önleyici sağlık değerlendirmeleri, ekiplerin teknoloji yığınının hangi alanlarının tedaviye ihtiyacı olduğunu ve hangilerinin BT’nin ihtiyaçlarına hizmet etmeye devam edebileceğini önceliklendirmesine yardımcı olabilir. Önümüzdeki yıllarda şirketlerin, yarının modernizasyon ihtiyaçlarını azaltan kendi kendini iyileştirme teknolojilerine yapılan yatırımlar da dahil olmak üzere, teknoloji yığını genelinde son derece özelleştirilmiş ve entegre bir sağlık planı geliştirmesi muhtemeldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.