Teknoloji

Yapay et çağı resmen başladı

ABD düzenleyicileri, alternatif protein sektöründe önemli bir adım atarak Upside Foods ve Good Meat şirketlerinin ülke içinde yetiştirilmiş tavuk ürünlerini satma iznini onayladı. Bu onay, kesim yapılan hayvanlardan ziyade hayvan hücrelerinden üretilen ve biyoreaktörlerde fermantasyon süreciyle geliştirilen “hücre yetiştirilmiş” veya “kültüre edilmiş et” olarak bilinen proteinlerin Amerika’da ticarileştirilmesine olanak sağladı.

Techcrunch haberine göre California merkezli Upside Foods ve Good Meat şirketleri, bu izinle restoranlarda ürünlerini sunabilecek. Upside Foods, San Francisco’daki bir restorandan siparişini zaten aldı ve sınırlı miktarda ürün sağlayacak. Good Meat ise ünlü şef ve işletmeci José Andrés tarafından işletilen bir restoranla Washington, DC’de ortaklık kurdu.

Bu onay, geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’nın şirketlerin ürün etiketlemelerini onaylamasının ardından geldi. Kültüre edilmiş et sektöründe başka ülkeler arasında yalnızca Singapur, bu ürünlerin satışına izin veriyordu. Good Meat, Singapur’da ürününü satma izni alan ilk şirket olmuş ve Mart ayında Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi tarafından da onay almıştı. Upside Foods ise bu aşamaya geçen iki şirketten biri olarak büyük bir adım atmıştı.

Kültüre edilmiş et üretiminin, maliyetli ve zaman alan bir süreç olduğu belirtilirken ve tüketici tercihleri de göz önünde bulundurulması gerektiğinin altı çizildi. Bununla birlikte, dünya genelinde birçok şirketin kültüre edilmiş et ürünlerini pazara sunma konusunda hızla ilerlediği vurgulandı. Amerika Birleşik Devletleri’nde, şirketler ürünlerini bu ülkede ticarileştirmeden önce hem Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi’nden hem de Tarım Bakanlığı’ndan onay almak zorunda olduğu bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.