Teknoloji

Yeni bir jel benzeri malzeme, metalin yerini alacak

MIT mühendisleri tarafından geliştirilen yeni bir Jell benzeri malzeme, kalp pilleri, koklear implantlar ve diğer elektronik implantlarda metalin yerini alabileceği bildirildi.

Bu malzemenin, biyolojik doku gibi yumuşak ve dayanıklı olduğu ve geleneksel metaller gibi elektrik iletebildiği açıklandı. Araştırmacılar, malzemeyi 3D baskı ile bir mürekkebe dönüştürdüler ve esnek, elastik elektrotlar şekillendirdiler. Bu yeni malzeme, jel tabanlı elektrotlar olarak kullanılarak biyolojik doku hissi vereceğini ve gelecekte organlarla elektriksel etkileşim için ideal bir seçenek olabileceği belirtildi.

Deneylerde, Jel benzeri elektrotlar deneysel canlıların üzerinde kalp, siyatik sinir ve omurilik üzerine yerleştirildi. Elektrotların iki ayağa kadar süren test sürecinde istikrarlı kaldığı ve çevre dokularda az miktarda iltihaplanma oluşmadığı görüldü. Elektrotlar, kalpten harici bir monitore elektriksel sinyalleri iletebildiği gibi, siyatik sinir ve omurilik üzerinde de küçük darbeler göndererek ilgili kasların ve uzuvların hareketliliğini sağlayabildi.

Araştırmacılar, bu yeni malzemenin kalp cerrahisi geçiren insanların iyileşme sürecinde kullanılabileceğini düşünüyor. Metal elektrotların yerine geçerek komplikasyonları ve yan etkileri minimize etmek için jel kullanılabileceği vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.