Teknoloji

Yapay Zekanın Türk Savunma Sanayi merakı

ChatGPT sordu STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz yanıtladı.

Alanındaki uzman editörleriyle teknolojinin farklı alanlarındaki gelişmeleri, trend teknolojileri yakından takip edip okurlarıyla buluşturan Teknoloji Türkiye, Türk savunma sanayisinin önde gelen şirketlerinden STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile bir ilke imza attı.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST kapsamında yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin sorularını yanıtladı.

Türk savunma sanayisi için bir ilk olan etkinlik için STM hakkında bilgilendirilen ChatGPT, buradan hareketle Genel Müdür Güleryüz’le röportaj yaptı.

Etkinlik kapsamında Özgür Güleryüz zaman zaman yapay zekanın performansıyla ilgili yorumları ise izleyenlere tebessüm ettirdi.

ChatGPT’nin STM ile ilgili soruları ve Güleryüz’ün yanıtları şöyle:

ChatGPT: STM yurt içi ve dışında birçok önemli projede yer almakta ve teknik uzmanlık sağlamaktadır. STM bu projelerdeki başarısını neye borçlu ve gelecekteki hedefleri neler?

Özgür Güleryüz: Buna verilecek en doğru cevap sanırım şu olur: STM olarak bir mühendislik firmasıyız her zaman bulun dile getiriyoruz. Her zaman mevcut teknolojilerle değil, ileri teknolojilere yatırım yapmaya çalışıyoruz. Kazandığımız paranın neredeyse tamamıyla ARGE gerçekleştiriyoruz. Amacımız savunmada ülkemizin tam bağımsız hale gelmesi. Savunma Sanayii başkanlığımız öncülüğünde birçok farklı alanda STM faaliyette bir süredir. STM’nin en temel başarısı budur diye düşünüyorum. Özellikle ülkemizde çoğu firmanın yapmak istemediği veya zor olduğunu düşündüğü konularda bile STM son derece gözünü karartarak yeni alanlara yatırım yapabiliyor, farklı alanlarda kendini geliştirebiliyor. Bu sayede baktığınızda askeri denizcilikten taktik mini İHA sistemlerine kadar, uydu uzay sistemlerinden RF sistemlerine danışmanlığa birçok  farklı alanda STM çok önemli başarılara imza atmış vaziyette. Biz sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Aslında başarımızın arkasındaki en önemli faktör de bu diye düşünüyorum. Sürekli yeni alanları, teknolojik alanları, kendimizi sürükle geliştirerek, yatırım yaparak yeni teknolojiler üretmeye çalışıyoruz.

ChatGPT: STM’nin TEKNOFEST’te bu yıl hangi faaliyetleri yürüteceği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Özgür Güleryüz: Bu aslında çok ChatGPT, yapay zeka sorusu olmamış, yapay zekaya çok ihtiyacı yok gibi. TEKNOFEST başladığından beri hem Türkiye Drone Şampiyonası hem de Dünya Drone Şampiyonasının yürütücülüğünü gerçekleştiriyoruz. Çek keyifli organizasyonlar. Farklı etaplar, aşamalar, illerde gerçekleşiyor Türkiye Drone Şampiyonası. Burada başarılı olan gençlerimiz Dünya Drone Şampiyonası’nda ülkemizi temsil ediyorlar. Dünya Drone Şampiyonası gerçekleştirilecek mekana da uğradım. Çok keyifli bir ortam vardı. Bir çok farklı ülkeden, çok farklı yaş kategorilerinden yarışmacı vardı. Profil, yaklaşım, tarz olarak çok farklı insanlar yarışmaya gelmişler dünyanın dört köşesinden. Yarışmalar çok heyecanlı geçecek diye düşünüyoruz. Gerçekten o ortama girdiğinizde dronelarla gençlerin yapabildiği başarılar, hızlar, manevralar insanın başını döndürecek seviyede. Biz de drone şampiyonaları sayesinde aslında gençlerimizin biraz daha bu tarz teknolojik alanlara çekebilmek. Çok başarılı bir organizasyon olarak devam ettiğini düşünüyorum.     

ChatGPT: STM’in geliştirdiği İHA sistemleri Türkiye’nin sınır güvenliğini nasıl artırıyor?

Özgür Güleryüz: Bu sefer biraz daha yapay zeka sorusu gelmiş. Özellikle taktik mini İHA sistemleri konusunda Türkiye’nin lider firmasıyız diye düşünüyoruz kendimizi. Kargumuz, Toganımız, Boygamız, Alpagumuz gibi aslında bir aile olarak varsayabileceğimiz ürün portföyümüz bulunuyor. Togan gözcü dronumuz. Özellikle üzerindeki yüksek kamera, yapay zeka, görüntü işleme teknolojisi sayesinde tespit edilemeyecek şekilde 7/24 hizmet verebilecek bir modülde. Aslında sınırlarımızın tepeden gözlemini sağlayabilen bir altyapıya sahip. Togan’ın şöyle avantajları da var. Gözcü birçok farklı drone var diyebilirsiniz ama Togan özellikle askeri şartlarda, çok soğuk hava ve iklim şartlarında görev alabilecek, farklı yüksekliklerde, farklı basınç seviyelerinde görev alabilecek bir drone. Togan diğer ürünlerimizle birlikte aile olarak çalışabiliyor. Togan’la bir düşman unsuru ya da tehdit tespit ettiğinizde oraya herhangi bir Kargu’nun, Alpagu’nun yönlendirilmesi gibi hususlar mevcut. Hem sınırlarımızın korunması, takip edilmesi, bir aktivite varsa ona müdahale edilmesi gibi yeteneklerimiz STM olarak mevcut diye. Buradaki avantajımız da şu: Buradaki ürünlerimizin hepsinde yapay zeka, görüntü işleme, bilgisayarlı görü gibi en son teknolojileri kullanıyoruz. Çok fazla drone var, çok fazla gözcü drone var, üzerinde kamera olan herhangi bir İHA sistemi gözü olarak kullanılabiliyor ama STM ürünlerinin farkı mühendislik faaliyetleri. Yapay zekayla siz aslında otonom şekilde Togan’ın belli noktalarda geçerek bir gözlem gerçekleştirmesini sağlayabiliyorsunuz. Yine bahsettiğim gibi bilgisayarlı görü olsun, görüntü işleme teknolojileri olsun oradaki herhangi bir hedef unsurun araç veya insan dost-düşman olabilmesi konusunda size çok ciddi geri besleme sağlayabiliyor ürünlerimiz. O anlamda STM ürünleriyle sınır güvenliğimiz konusunda çok etkili çözümler oluşturduğumuzu düşünüyoruz.     

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.